Dünyanın En Etkili Kadın Liderlik Ağında Bir İlk
Türkiye, International Women’s Forum Global Yönetim Kurulu’nda İlk Kez Temsil Edilecek.
34 ülkede, 77 forumda 8.000’den fazla seçkin üyesiyle dünyanın en büyük ölçekli ve yaygın kadın liderlik ağı International Women’s Forum (IWF) global yönetim kuruluna ilk kez bir Türk kadın üye seçildi. IWF Türkiye Derneği’nin Kurucu Başkanı ve Türkiye’de kadın liderliğinin gelişmesine öncülük eden önemli projelerin lideri Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, rekabetçi bir seçim süreci sonucunda IWF Global Yönetim Kurulu Üyesi oldu. Şerifoğlu, ayrıca IWF Global Eğitim Programları Komitesi’ne seçildi.
Düzce Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü, Düzce Teknopark’ın Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı, TULIP Liderlik İyileştirme Programı ve Birr Yolculuk Farkındalık Programı gibi birçok akademik ve sosyal inisiyatifin kurucusu olan Prof. Dr. Sivrikaya Şerifoğlu, bu yeni görevle IWF Türkiye’yi temsilen kadın liderliğini küresel ölçekte destekleme misyonunu sürdürecek. Bu seçim, lider Türk kadınlarının küresel arenada daha fazla söz sahibi olmasının ve Türkiye’nin kadın liderliğindeki gücünün uluslararası düzeyde tanınmasının önemli bir göstergesi niteliğinde.
1974 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde güçlü, başarılı ve etkili kadın liderlerin birbirlerini desteklemesi, kadın liderliğinin gelişmesi ve eşitliğin sağlanması amacıyla kurulan ve bugün dünya çapında 6 kıtada, farklı mesleklerden 8000’den fazla üst düzey kadın lideri temsil eden IWF’in küresel tepe yönetimi için gerçekleşen bu seçimin Türkiye açısından önemine değinen IWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün; “Kadın liderliğini güçlendirme misyonunu sahiplenen IWF Türkiye olarak, Kurucu Başkanımız Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’nun IWF Global Yönetim Kuruluna ve Eğitim Programları Komitesine seçilmesinden dolayı büyük gurur duyuyoruz. Bu tarihi seçim, IWF Türkiye’nin uluslararası kadın liderlik ekosistemindeki etkinliğini güçlendiren önemli bir gelişme olarak kayda geçerken, Türkiye’den kadın liderlerin küresel düzeyde daha fazla söz sahibi olmasının önünü açmaktadır.
Ülkeler ve kariyerler arasında bu büyüklükte ilişki sağlayan dünyanın tek kadın liderlik derneği IWF Global çatısı altında, Türkiye’nin tek global kadın derneği IWF Türkiye olarak; kadınların yalnızca iş hayatında değil, her alanda birbirine destek olduğu bir değer ağı oluşturuyoruz. Ülkemizde ve dünyada kadın liderlerin sayısını ve etkinliğini artırmayı temel hedefimiz olarak görüyoruz. Bu misyon doğrultusunda, Türkiye’yi daha güçlü bir geleceğe taşımaya ve ülkemizin başarılı kadın liderlerini uluslararası platformlarda görünür kılmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde, liderlik kavramını güçlendirmeye, genç kadın liderleri desteklemeye ve küresel kadın liderlik ağlarıyla iş birliklerini artırmaya odaklanacağız. Kadınların her alanda lider olduğu bir gelecek için, hep birlikte öncü adımlar atacağız” şeklinde konuştu.
9-12 Şubat 2025 tarihleri arasında ABD’nin San Diego kentinde düzenlenen ilk IWF Global Yönetim Kurulu toplantısına katılarak kuruldaki çalışmalarına başlayan Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu bu önemli gelişmeyi şu sözlerle değerlendirdi: “Küresel çapta 34 ülkeden 8 binden fazla kadın lideri bir araya getiren IWF’in yönetim kurulunda yer almak, kişisel bir onur olduğu kadar, Türkiye’nin kadın liderleri adına da önemli bir dönüm noktasıdır. Sürdürülebilir bir dünya inşa etmek için denge ve eşitliğin sağlanması tek çözüm olarak öne çıkan dünyamızda; çatışma, çevresel kirlilik ve yoksulluk gibi küresel sorunların çözümünde kadın liderliğinin kritik rolü yadsınamaz.
Bu doğrultuda Türkiye’nin kadim değerleri, kadınlarının potansiyeli ve IWF Türkiye’nin geliştirdiği projelerle, küresel liderlik ekosistemine eşsiz katkılar sunacağımıza inanıyorum. Bu görevle birlikte IWF’in Eğitim Programları Komitesi’ne de davet edilerek bu alanda da deneyimimi küresel arenaya aktarma fırsatı bulduğum için mutluyum. Başta Leadership Fellows Programı olmak üzere IWF’in genç kadın liderlerin deneyim ve donanım kazanma ihtiyacına yönelik yürüttüğü çalışmalarına stratejik katkı sağlamaktan ve ülkemize de bu anlamda yeni bir değer katacak olmaktan büyük heyecan duyuyorum. Küresel çapta kapsayıcılığa hizmet etmek, geleceğin kadın liderlerini desteklemek ve etki alanımızı genişletmek için birlik içinde çalışmaya devam edeceğiz.”
Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’nun IWF’teki Sorumlulukları ve Yeni Rolü
- Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, İffet Özgönül ile birlikte IWF Global Başkanı tarafından Türkiye forumunu kurmak üzere 2012 yılında davet edilmiş, yoğun çalışmalar sonucunda farklı sektörlerden kadın liderlerle birlikte 2013 yılında IWF Türkiye kurulmuştur.
- 2013-2016 yılları arasında IWF Türkiye’nin Kurucu Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, 2025 yılında IWF’in Global Yönetim Kurulu’na üye olarak seçilmiştir.
- Dünya çapında 34 ülkede 77 farklı forumu ve 8 binden fazla üyeyi kapsayan IWF küresel tepe yönetiminde, 14 farklı ülkeden 19 kadın lider görev yapmaktadır. Prof. Dr. Sivrikaya Şerifoğlu, bu kurula seçilen ilk Türk kadını olmuştur.
- Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, yönetim kurulu üyeliği ile birlikte Eğitim Programları Komitesinde görev yapmak üzere de davet edilmiştir. Komite, IWF Global Yönetim Kurulu Üyesi veya bir forum üyesi olan beş kadın liderden oluşmaktadır.
- Yeni nesil kadın liderleri yetiştirmek üzere 1994’te hayata geçirilmiş olan Leadership Fellows Programı da Komitenin sorumluluğu kapsamındadır. Bu programda, Harvard İşletme Fakültesi ve INSEAD ile iş birliği yapılarak katılımcıların kişisel ve profesyonel gelişimini bütüncül olarak ele alan ve IWF üyelerinin mentörlük desteğiyle zenginleştirilen bir akademik program uygulanmaktadır. Komitenin yeni dönemdeki amacı 35 civarındaki eğitim programı katılımcı sayısının 80’lere çıkarılması ve bunun için gerekli olan program değişikliklerinin yapılması olarak belirlenmiştir.
IWF Global – International Women’s Forum Hakkında
- International Women’s Forum (IWF), güçlü, başarılı ve etkili kadın liderlerin birbirlerini desteklemesi, kadın liderliğinin gelişmesi ve eşitliğin sağlanması misyonuyla 1974 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kuruldu.
- IWF’in misyonu dünya genelinde tüm sektörlerde kadın liderliğini geliştirmektir.
- 2024’te 50. yılını kutlayan IWF, bugün 34 ülkede 77 forumda 8 bini aşkın kadın liderin oluşturduğu, farklı alanlarda elde ettikleri başarılarıyla lider ve öncü konuma ulaşmış, etkin kadınların yalnızca davetle katılabildiği uluslararası bir ilişki ve etkileşim ağıdır.
- Üyeleri arasında devlet başkanları, girişimciler, astronotlar, C-seviye iş kadınları, akademisyenler, olimpik atletler, film yapımcıları, sanatçılar, finansçılar ve hayırseverler gibi farklı alanlardan üst düzey kadın liderler bulunmaktadır. Bu sayede, kadın liderliğini farklı kültürler, coğrafyalar ve kariyerler odağında geliştirmek mümkün olmaktadır.
- Bu doğrultuda IWF Global Yönetim Kurulu, profesyonel ekipler desteğiyle üç ana gruptaki faaliyetlerin yönetimini gerçekleştirmektedir:
- Liderlik Konferansları: Birisi ABD’de ve diğer ABD dışında seçilen bir lokasyonda olmak üzere, yılda iki konferans düzenlenmektedir.
- Liderlik geliştirme: Leadership Fellows Programı kapsamında dünya genelinden seçilen adaylara Harvard İşletme Okulu ve INSEAD tarafından desteklenen bütüncül bir eğitim sunulmaktadır. IWF üyesi kadın lider de mentörlük yaparak bu programı desteklemektedir.
- Liderliği görünür kılmak: International Hall of Fame, Women Who Makes A Difference ve Ideas Remaking The World ödülleri vasıtasıyla ilham veren kadın liderlerin görünür kılınması sağlanmaktadır.
Uluslararası Kadın Forumu – IWF Türkiye Hakkında
- Kadın liderliğini geliştirme ve artırma hedefini Türkiye özelinde benimsemiş, farklı alanlarda etkin, başarılı kadınlar tarafından 2013 yılında IWF’in Türkiye yapılanması olarak kurulmuş bir dernek olarak alanında öncü ve örnek bir dernektir.
- IWF Türkiye, eşitliği savunmaya ve kadınların liderliğini geliştirmeye kararlı, güçlü ve fark yaratan 100’den fazla lider kadının oluşturduğu global bir sivil toplum kuruluşudur.
- IWF Türkiye, Türk lider kadınları kendi aralarında ve farklı coğrafyalarda faal uluslararası üyeler ile bağlayan güçlü bir ilişki ve iş birliği ağı sunmaktadır.
- IWF Türkiye’nin vizyonu; kadınların tüm mesleki alanlarda lider olduğu bir Türkiye’dir.
- Bunun için;
- Üyelerinin dayanışmasıyla ve iş birliğiyle, kadın liderliğin sürdürülebilir gelişmesini sağlamayı
- Kadın liderliğin katma değeri hakkında farkındalığı yükseltmeyi
- Liderlik potansiyeli yüksek kadınlara ilham ve cesaret vermeyi
- Türkiye’de eşitlik ve liderlik konularında istatistiki verileri, kadın ve dolayısıyla Türkiye lehine değiştirmeyi hedeflemektedir.
- IWF Türkiye’nin farkı:
- Global bir değer ağı sunmaktadır.
- Farklılarını ve çeşitliliğini en büyük farkı ve zenginliği olarak görmektedir.
- Farklılıklarıyla ortak bir amacı sahiplenerek, Derneğe çok geniş bir etki alanı kazandırmaktadır.
- Kurucu Başkan ve aynı zamanda Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü olan Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’nun ardından Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi ve Vispera Kurucu Ortağı Prof. Dr. Aytül Erçil ve KAGİDER Başkanı ve W20 Başkanı Dr. Gülden Türktan üstlenmiştir. 2023-25 döneminde bu görevi Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün üstlenmektedir.
IWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün Hakkında:
- Teknoloji, Medya ve Haberleşme Hukuku, Finansal Teknoloji Hukuku ve Ticaret ve Şirketler Hukuku, Rekabet Hukuku ve Veri Koruması ve Gizliliği Hukuku alanlarında geniş bir tecrübeye sahip olan Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün, İstanbul’da bulunan SRP-Legal Hukuk Ofisi’nin kurucusu ve yönetici ortağıdır.
- Dr. Öngün aynı zamanda, Kişisel Verilerin Korunması Hukuku kitabının da yazarıdır. Uygulamalı Rekabet Hukuku kitabının Fintek Sektör Oyuncularının Bankalar ile Rekabeti bölümünün yazarıdır, Hüseyin Hatemi’ye Armağan adlı kitabın Veri Koruma Hukuku bölümünün yazarı, Metaverse kitabının ortak yazarlarındandır.
- Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün, halen Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Veri Koruma ve Teknoloji Hukuku Çalışma Grubu Başkanı, Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) Yürütme Kurulu Üyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) FinTech Sektör Meclisi Üyesi, Türkiye Sigortalar Birliği (TSB) Danışma Kurulu Üyesi ve Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) Kurucu Üyesidir.
IWF Global Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu Hakkında:
- Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, yükseköğretim alanımızda öncü birçok projeye fikir anneliği ve liderlik yapmıştır. Ayrıca Türkiye’nin il bazındaki ilk iki sürdürülebilir kalkınma planlaması projesinden biri olan Düzce İl Gelişme Planı’nın koordinatörü olarak görev almıştır.
- Düzce Üniversitesi’nin kurucu rektörüdür ve üniversiteyi Türkiye’de ilk defa sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen bir model temelinde yapılandırmıştır.
- Üniversite, başlangıcından itibaren TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite endeksinde ilk 50 üniversite arasında ve THE gibi prestijli endekslerde yer almış, 2011 yılında Avrupa Girişimcilik Ödülü’nü Türkiye’ye kazandırmıştır.
- Prof. Dr. Sivrikaya Şerifoğlu’nun kurucu yönetim kurulu başkanı olduğu Düzce Teknopark, kısa sürede Sanayi Bakanlığı tarafından Birincilik Ödülü’ne layık görülmüştür. Yükseköğretim Kurulu’nun Kadın Çalışmaları Biriminin kurucu üyelerinden olan Prof. Dr. Sivrikaya Şerifoğlu, Yükseköğretim Kalite Kurulu’nda da kuruluşundan bu yana takım başkanı olarak yer almıştır.
- Bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını ve genç nesillerin daha iyi bir dünya inşa etmesini desteklemek üzere farklı sosyal girişimcilik projeleri geliştirmiştir.
- Prof. Dr. Sivrikaya Şerifoğlu’nun kurucu koordinatörlüğünü üstlendiği TULIP Liderlik İyileştirme Programı kapsamında yükseköğretim alanında liderliğin iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir yaşamın inşasını destekleyen akademik liderliğin geliştirilmesi ve kadın akademisyenlerin yönetim pozisyonlarına erişmelerinin desteklenmesi amacıyla programlar gerçekleştirilmektedir. ‘Kadın kadının yurdu olsun’ felsefesi yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.
- Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, kurucusu olduğu Birr Yolculuk Farkındalık Programında ise kişilerin kendi güçlü yönleri ve yaşam amaçları ile ilgili farkındalıklarının artmasına, yaşam amaçlarına ulaşacak eylem planları geliştirmelerine destek olmaktadır.